Ramshyttans Hästgård

Hagar

När de inte rids eller tränas, lever hästarna i Ramshyttan ett rofyllt liv utomhus med fri tillgång till stråfoder, vatten och halmbäddade vind/väder skydd. Gården har ca 18 ha hag- och betesmark, inklusive sjösides betesmarker, glesa skogar, sluttningar och gräsbevuxna skogsgläntor. På sommaren flyttar vi runt hästarna med några veckors mellanrum så att marken får vila och gräset återhämta sig för att undvika lera och skadade gräsrötter. På vintern när marken är frusen och täckt av snö har vi hästarna i hagen som gränsar till stora ladan med vår största och varmaste ligghall. Här har vi också nära tillgång till stallet vilket är praktiskt när man behöver ta in hästarna för skötsel, sadling och omvårdnad.

Stall

Stallet är sällan en plats vi har våra hästar inställda nattetid (om inte av medicinska skäl), men det är en praktisk och bekväm plats för skötsel, veterinärvård, hovvård och att göra iordning hästarna för sadel eller sele. Vårt stall är av blygsam storlek, med tre spiltor och en box, en sadelkammare för inackorderade / besökande hästar och en till vår privata utrustning. Det finns också förvaringsutrymme för foder och kosttillskott samt en dörr som angränsar till resten av ladan där vi lagrar vårt hö och hästarna har sin ligghall för lösdrift.

Inackordering För Din Häst & Hingstbete

Post Pic

Inackordering i lösdrift och sommarbete

För närvarande finns ingen tillgänglighet för längre inackorderingar. Kontakta oss om du är intresserad av kortare vistelser på gården tillsammans med din häst (Bed and box).

2012 - Bete för unghingstar

Till våren och sommaren 2012 har vi åter igen reserverat en av våra största och finaste hagar till hingsbete unga hingstar och valacker upp till två år (endast större raser bland ettårshingstarna). Detta är lite av en knepig "klämperiod" för många som har unga hingstar eftersom de är för könsmogna för att forsätta beta med sina mödrar eller andra ston, men många tycker också att det är för tidigt för att kastrera dem. I den här åldern är det också väldigt fördelaktig för de unga hingstarna att interagera med andra unghästar i sin egen ålder, så de kan leka, lära sig av varandra, testa varandras gränser och få den stimulans deras vuxna flockmedlemmar sällan har tålamod till att ge dem. Vi kommer dock att låta ett par av våra äldre valacker beta ihop med dem en stor del av tiden, för att hålla ett extra öga på ungdomarna.

Det område vi har reserverat för de unga herrarna är 5 ha av vackra gräsbevuxna sluttningar, kantade med skuggig skog längs hela ena sidan. Fältet har ett vind-och väderskydd med halmbädd och fri tillgång till dricksvatten dygnet runt.

Kostnaden för Hingstbete i Ramshyttan 2012 är:
600 kr / häst / månad då grönbetet är rikligt nog för full utfodring.
700 kr / häst / månad då vi behöver börja fodra med hö på sensommaren / början på hösten.
Tillgång till stall för skötsel och omvårdnad (när gårdens ston ej är där för skötsel).


Priset inkluderar inte eget utrymme i sadelkammare, om detta önskas krävs vanlig inackordering.
Tveka inte att kontakta oss med dina frågor!

Post Pic

Våra Hästar

Monadis

Monadis

Ålder: 21
Ras: Islandshäst

Ramshyttans "grand old lady" Monadis var här innan någon av de andra hästarna. En trofast och beskedlig dam som gärna låter både småbarn, nybörjare och de med mer erfarenhet rida henne utan minsta klagomål.

Arion

Arion

Ålder: 14
Ras: Frieserhäst

Arion är ledare i flocken, men ändå vän med alla. Importerad från Holland vid tre års ålder, var denna underbara valack vår första Frieserhäst. Nyfiken, intelligent och godmodig är Arion lätt att rida och härlig att hantera.

Bresi

Ålder: 8
Ras: Islandshäst

Bresi är son till Monadis och är född på gården. Han är en riktig sötnos, lite som en överdimensionerad hund som vill vara del i allt som händer runtomkring honom. Han älskar att komma ut i skogen med sina vänner (men inte överförtjust i att rida ut själv)

Phoenix

Ålder: 4 1/2
Ras: Frieserhäst

Vår yngling - Arwen's föl, född i juni 2010. Phoenix har redan visat att han är intelligent och snabblärd, men visade sig också tidigt vara lite av eldig själ trots sin storlek ( därav namnet). Phoenix träning har nyss börjat, med bettlös inriktning inspirerat av frihetsdressyr.

Legolas

Ålder: 8
Ras: Frieserhäst

Denna vänliga kille kom hit som hingst sommaren 2011, men är numera valack. Legolas, som nu är bästis med Phoenix och Arion, rids både i skogen och har börjat träna långa tyglar från marken.

Gaia

Ålder: 8
Ras: Frieserhäst

Gaia kom till gården under sommaren 2013, och klickade genast naturligt in med flock och familj. Hon har en lugn och trevlig personlighet, men mycket motor under sadeln och positiv inställning till att jobba.

Silver

Ålder: 8
Ras: Connemara

Silver tävlae tidigare i hoppning och skulle säljas till en ridskola men hamnade istället hos oss. Silver är social och nyfiken mot människor, och även om han inte alltid är en häst för totala nybörjare så är han positiv och okomplicerad under sadeln.Tidigare Hästar

Arwen

Arwen

Blev: 12 år
Ras: Frieserhäst

Vårt sto Arwen var en kär vän, en känslig och mycket social dam som vann hjärtan och lämnade ett bestående intryck på de flesta som träffade henne. I 2011, året innan hennes bortgång, belönades Arwen officiellt som Ster (Stjärnsto).
Och som en Stjärna kommer hon alltid att lysa i våra hjärtan... ♥

Tindur

Tindur

Blev: 13
Ras: Islandshäst

Tindur var Monadis första avkomma, en kraftfull och vänlig valack med bestämda åsikter. Tindur levde många glada år på gården, men tyvärr hade han också eskalerande bräcklig hälsa med kroniska symptom. Vi saknar honom mycket, men är också glada att han nu springer på de Evigt Gröna Ängarna, fri från smärta. ♥

Angel

Ålder: 7
Ras: Shetlandsponny

Denna busiga lilla kerub (som fortfarande mår bra!) var med oss i ca fem år, men till slut var hon tvungen att hitta ett nytt hem på grund av återkommande fång. Angel är nu på en fin gård norr om Stockholm med två andra små Shettisar som flock och en duktig NH tjej som matte!

Ramshyttans Hästgård, Ramshyttan 245, 713 91 Nora, Sverige. Telefon gården: 019 - 28 40 33, Mobil 1: 0722 - 009 187, Mobil 2: 0707 - 333 700
YouTube